Landskapsflaggor kan beskrivas som flaggor vars syfte är att representera ett landskap. Landskapsflaggorna har därför för avsikt att täcka en viss region i landet som genom historiska och kulturella skäl kommit att motsvara en egen administrativ politisk indelning och samhälle. Vad är det då egentligen som gör de svenska landskapsflaggorna så betydelsefulla? Vad är det som är fascinerade med dessa kvadratiska dukar som gör oss nyfikna och glada?

Rikligt med historia

Våra landskapsflaggor kan först och främst ge oss en stor historisk betydelse. Här ger flaggorna oss information om hur historien har utspelat sig och förändrat de områden som de olika flaggorna representerar. Tack vare våra landskapsflaggor får vi en frekvent påminnelse om den specifika historia som genomsyrat det område som exempelvis vi befinner oss i eller det område som en viss flagga representerar. Detta kan få oss att tänka tillbaka på när Sverige faktiskt inte var ett stort gemensamt land, utan en splittrad nation av ätter, kungar och mindre landskap. De specifika flaggorna blir därför en del av den historiebeskrivning som varje landskap besitter och har.

En lokal känsla av tillhörighet

Därför har landskapsflaggorna både i dåtid och nutid spelat en viktig roll i den tillhörighetskänsla som flaggorna gett människor och samhälle. Här har de mer personliga landskapsflaggorna genererat lokal tillhörighet och gemenskap genom tider av svårigheter, krig och problem. Idag står vi med egentligen två typer av flaggor. Vi har den svenska flaggan som representerar det svenska folket och sedan den mer lokala landskapsflaggan. Idag representerar landskapsflaggorna till stor del därför en slags lokal hemortskänsla. Flaggorna förekommer nuförtiden i många officiella kommunala sammanhang men också hos företag och privatpersoner. Trots den mer allmänna svenska gemensamma flaggan, så blir de mer lokala landskapsflaggorna ett komplement eller ett substitut för människor som känner en lokal identitet med ett specifikt område i landet. Landskapsflaggorna får en att vara stolt över sitt egna landskaps historia och kultur.

Känner du också att du har ett specifikt landskap som dunkar starkt i ditt hjärta? Vill du pryda ditt hem eller företag med ditt personliga vapenmärke? Flaggfabriken Kronan är leverantör av våra svenska landskapsflaggor och kan leverera dessa i olika storlekar, utformningar och typer. Flaggorna är gjorda av marinpolyester, vilket ger lång livslängd och styrka på flaggor för utomhusbruk. Tveka därför inte att beställa just den flagga som betyder något alldeles speciellt för dig. Och du – glöm inte flaggstången!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte att publiceras. Obligatoriska fält är markerade med *

Visa skriva kommentarer