Den svenska flaggan

Den svenska flaggans design har sina rötter i Kung Gustav Vasas styre under mitten av 1500-talet. Influenserna kommer bland annat från den tidens riksvapen och dess tre stycken blåa kronor som associerades med Sverige. Under de kommande århundranden skulle flaggan användas som en militär symbol för den svenska stormakten med sina gula och blå färger. År 1906 efter unionsupplösningen mellan Norge och Sverige togs unionsmärket bort från flaggan och fick det utseende och form som flaggan har än idag.

Under de två världskrigen blev flaggan fortsättningsvis en symbol för de gemensamma svenska värderingarna, i en tid av osäkerhet och krig. Den svenska flaggans betydelse gick alltså från ett militärt tecken till att vara en nationell symbol för det svenska folket. Därför hissas flaggan också i samband med landets många högtider. En av dessa specifika högtider är Sveriges nationaldag den sjätte juni, som fram till 1983 faktiskt kallades flaggans dag. Nationaldagen firas till minne av Sveriges självständighet år 1523 och landets regeringsform som riksstaden skrev under år 1908. Således blir den svenska flaggan också en symbol för principer såsom demokrati, yttrandefrihet och rättvisa som är en del av landets gemensamma värdegrunder. Tveka inte att köpa din svenska flagga hos oss på Flaggfabriken Kronan!

Vill ni läsa mera om historik och de formella reglerna kring flaggning kan ni gå in på www.ra.se och www.nationaldagen.se